BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

klik klik :)


ShoutMix chat widget

Followers

tinggal jejak anda :)

Wednesday, February 9, 2011

peta hidup manusia :)
Jika kita lihat peta hidup kita, bermula dari alam roh hingga ke alam mahsyar, pelbagai alam bakal kita tempuhi. Namun, pernah kah kita terfikir, rahsia disebalik perjalanan diri kita?

Cuba kita tanya diri kita, rasailah hati kita sebenar-benarnya, apa yang abadi dalam hidup kita di muka bumi ini?

Adakah harta, pangkat menjadi tujuan kita sebenarnya di bumi ini?
Renungkan sejenak...

Sering kali kita melihat, kita selalu lari dari peta hidup kita sendiri. Setiap dari kita mempunyai jalan yang baik dan lurus kearahNya, tapi kita juga yang memilih untuk keluar dari jalan peta tersebut.

Jika kita menghadapi dugaan di perjalanan peta kita, kita meraung menyalahkan takdir yang menimpa atas diri kita. Kita lemah untuk mencari mana satu tempat yang perlu kita pegang selama ini.
Lalu tercalar sedikit keihklasan kita kepada Allah swt.

Hari demi hari berlalu, kita berjalan beribu-ribu meter di permukaan bumi, tapi adakah kita benar-benar berjalan atas muka bumi ini kerana Allah? Ataupun kita berjalan di atas muka bumi ini kerana kita mahu menjadi kaya, duit yang banyak, pangkat yang tinggi atau kehormatan disisi manusia? Fikirkan wahai teman..

Kadang kala kita ibarat manusia yang mengambil bintang di langit lalu dilekatkan di atas bahu kita. Menuhankan kemuliaan di sisi manusia lalu ditinggikan dada ketika berjalan.

Mungkin kita lupa, mana satu arah kita. Benarkah kita menuhan Allah swt di muka bumi ini atau kita sendiri yang menuhankan kejayaan duniawi?

Ramai orang menyangka, gelaran Doktor itu membawa kita kepuncak bahagia.
Ramai orang menyangka, mahasiswa universiti itu amat mulia.
Dan ramai orang menyangka, ketika kita shopping sehelai pakaian berharga RM1000 ringgit itu pasti akan membahagiakan tubuh yang memakainya.
Lalu ketika itulah, orang-orang ramai yang menyangka perkara itu menjadi silap di arah tujuan hidupnya hingga menjadi hamba abdi kepada syurga duniawi yang sudah kita tahu ianya hanya sementara.

Cuba kita lihat semula gambar diatas, kiralah dengan calculator anda, berapa lama lagi kita akan menempuh saat kita dipisahkan dari alam dunia ke alam barzakh? Kiralah untuk hidangan diri sendiri dan bukan kerana orang lain menyuruh kita. Bayangkan lah bagaimana kita akan menghadapi alam barzakh itu sendiri. Fikirkan...

Kemudian, kita ingat kembali, segala doa yang kita pohonkan kepada Allah swt.
Berapa kali kita sering meminta, "ya Allah, berilah aku rezeki, pangkat dan harta, kejayaan untuk digegami".
Tapi berapa kali pula kita meminta supaya kekal dalam kecintaan kita kepada Allah swt. Berapa kali cuba kita ingati?

Kita terlalu taksub dengan kejayaan duniawi sehingga kita sendiri leka memohon agar diteguhkan kecintaan kita kepada Allah swt.

Tahukah anda semua, Allah swt tidak sekali-kali meninggalkan hamba-hambaNya yang mencintaiNya dikala susah mahuppun senang.

Tapi kecintaan duniawi pasti akan meninggakan kita diwaktu kita sukar dan mengambil kesempatan dikala kita kesenangan.

Janganlah kita mendabik dada ketika berjalan kerana dunia ini bukan kita yang punya.
Kita hanya meminjam kepada Pemiliknya sahaja dan janganlah engkau merayu selain daripada Pencipta kita sahaja.
Ingatlah wahai teman, setiap kurniaan yang Dia berikan kepad kita pasti dipersoalkan di akhirat kelak.

SILA LIKE OKE :P
www.tips-fb.com

No comments:

Post a Comment